Giganten

- en film om å leve til man dør

Helaftens dokumentar med kinopremiere 2. september 2005

Giganten er den nære historien om Erik Bye, en av vår tids største kulturpersonligheter. I livets siste fase er han minst like opptatt av menneskets livsførsel som før, og han er stadig mer urolig for den verden de unge skal arve. I essens handler Giganten om å ta valg. Og om å tørre å stå for dem, uansett omkostningene.

- Erik Bye er en av ytterst få enkeltpersoner i dette landet som fortjener og også krever et kinolerret som distribusjonskanal for sine sterke og utfordrende meninger, sine vakre prosatekster og sin særegne røst, sa Karin Julsrud, daværende spillefilmkonsulent i Filmfondet.

Opptakene til Giganten ble gjort i løpet av de siste tre årene av Erik Byes liv.

Om Erik Bye

Erik Erikssøn Bye ble født 1.3.1926 i New York. Master of Art i fagene engelsk, journalistikk, dramaturgi. Han var NRK-medarbeider siden 1958, utga en rekke bøker, viser, dikt og tekster, var tramp, trubadur og skuespiller, ansatt i BBC, han fikk en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland, bl. a. Narvesens journalistpris, Spelemannsprisen, Alf Prøysens ærespris, Norsk Kulturråds ærespris, Fritt Ord prisen og han var Ridder av St. Olavsorden. Hele sitt aktive journalistliv arbeidet han for å gjøre nordmenn klokere og mer rike på vesentlig kunnskap. Erik Bye døde 13. oktober 2004.

Crew
Regi: Arne Rostad og Hallvard Bræin
Manus: Christopher Grøndahl, Arne Rostad og Hallvard Bræin
Produsent: Finn Gjerdrum, Paradox as

Giganten (2005)

Anmeldelser:
Verdig bauta over Bye Aftenposten (5)
Nærportrett av en gigant Dagsavisen (5)
Rørende portrett Dagbladet (5)
Gigant til det siste VG (5)
Bakgrunnsstoff:
filmguiden.no
En siste reise med Erik Bye - Dagbladet
Tomt etter Erik Bye - Propaganda

Bilder
© christopher grøndahl