Desiderata

av Max Ehrman, 1927

Til norsk ved Christopher Grøndahl, 2004

Gå rolig gjennom hastverk og støy. Husk at det finnes fred i stillhet.

Vær på god fot med alle, men gi ikke avkall på det du selv står for. Ordbær din sannhet, stillfarende og tydelig, og lytt til andre. Selv de kjedelige og uvitende har noe å fortelle. Unngå folk som er masete og sinte. De er en plage for sjelen.

Sammenlign deg ikke med andre, da blir du raskt forfengelig og bitter. Det vil alltid finnes edlere og mindre edle mennesker enn deg selv. Nyt det du har oppnådd. Nyt også dine planer. Stell godt med ditt eget levnedsløp, hvor smålåtent det enn måtte være, for det er et holdepunkt i tidens omskiftelige luner.

Vær varsom i forretninger, for verden er full av svik. Men vær ikke blind for godheten. Mange kjemper for høye idealer, og over alt er livet fullt av heltemot. Vær deg selv. Fremfor alt, forfalsk ikke følelser. Vær heller ikke kynisk. For midt i alt det golde og det nedslående, finnes kjærligheten, evigvarende som gress.

Ta vel imot det alderen byr deg. Oppgi med verdighet det som hører ungdommen til. Finn indre styrke til vern mot vanskjebne som rammer brått. Men plag deg ikke med grunnløse sorger. Mye angst blir født av utmattelse og ensomhet.

Hold orden rundt deg, men vær også god med deg selv. Du er et barn av universet, akkurat som trær og stjerner. Du har rett til å være her. Vær trygg på at universet folder seg ut slik det burde, selv om det kan være vanskelig å fatte.

Gå derfor i fred med Gud, hva du nå anser Ham for å være. Hva du enn streber etter og håper på, hold fred med deg selv i livets støyende mylder.

Med all sin sluhet, sitt slit og knuste drømmer, er verden likefullt et vakkert sted. Vær varsom, strev etter lykke.

Denne teksten har en spesiell historie - les mer på Wikipedia

Originalteksten er tilgjengelig fra Bokkilden:

Av Christopher Grøndahl

Romaner
104
Poppel
Den sjette søvn
Hørespill
Tundra
Risk
Niveanatt
 
© christopher grøndahl