Baikonur Kosmodrom

- en tragisk komedie fra året 2028

av Christopher Grøndahl

5 oppføringer

Året er 2028. De to kosmonautene Victor Vassevitsj og Nikolaj Sneip er eneste mannskap ombord på romstasjonen Europa. Snart er tjenestetiden slutt, og nede på jorden venter Anna Patsjenkova, jenta de begge drømmer om å få. Men så er det bare et lite problem: Romfergen fra jorden dukker ikke opp. Og når de prøver å kalle opp basen, kommer det ikke svar ...

I tilbakeblikk lærer vi at Anna ikke er noen hvemsomhelst. Hun er den unge forskeren som oppdaget at menneskenes sjel består av mørk materie. Anna ville bruke oppdagelsen sin til å skape en mer rettferdig verden. Kanskje ble hun for ambisiøs.

Victor og Nikolaj er på kollisjonskurs - både med hverandre og med menneskehetens skjebne. Snart må de gjøre utenkelige ofre for å bringe verden videre.

Baikonur Kosmodrom handler om hva som skjer når menneskene tukler med de store hemmelighetene, men først og fremst handler det om kjærligheten. Om den vi aldri kan få - og om den vi får, men som likevel ikke blir riktig.

Roller
To gutter (Victor og Sneip)
En jente (Anna)
En liten gorilla, gutt eller jente (Gotan)
Statister hvis ønskelig.
Bildene er hentet fra
1) Den Lofot-baserte teatergruppa De Unge Tunger's oppsetning, med Sanne Johnsen, vilja Skårset, Kenneth Karijord og Ole Magnus Nordstrand. Regi: Anita Basmo Bjørnstad.
2) Det nystartete Stabekk Teaterers oppsetning med Martin Karelius Østensen, Kristin Grue, Espen Wigen Hagen og Tony André Wilson. Regi: Hilde Brinchmann Børresen, sammen med Guri Skeie og Sigve Bøe.
3) DUS@DÅT's oppsetning med Ida Marie Hundvebakke, Ane Marte Hundvebakke, Mira B Refsum, Aydin Karagøz og Christian Gjeitanger. Regi: Franzisca Aarflot. Dramaturg og regi-assistent: Carl Jørn Johansen.

Boken kan kjøpes fra Bokkilden

Baikonur Kosmodrom (2005)

Baikonur Kosmodrom er et bestillingsverk skrevet for DUS - Den Unge Scenen, vår nye storsatsning på nyskrevet norsk dramatikk for ungdom. Det ble fullført sommeren 2004 og hadde urpremiere våren 2005 med sju ungdomsgrupper på ulike steder i Norge. Den nasjonale festivalen foregikk på Det Norske Teatret i Oslo i slutten av mai 2005.

Lenker
En annerledes og inspirerende festival scenekunst.no
Ta en avstikker til romstasjonen "Europa" Aftenbladet
Dus' hjemmeside
Koshatnik - hva som skjedde fire hundre år etter ...
Baikonur Cosmodrom - den "ekte" hjemmesiden

Manuskriptet til Baikonur Kosmodrom er tilgjengelig i bokform fra Transit forlag (ISBN 82-7596-039-8).

Bilder

Fra De Unge Tunger's oppsetning av Baikonur Kosmodrom, med Sanne Johnsen, vilja Skårset, Kenneth Karijord og Ole Magnus Nordstrand Fra Stabekk Teaters oppsetning av Baikonur Kosmodrom, med Martin Karelius Østensen, Kristin Grue, Espen Wigen Hagen og Tony André Wilson. Fra DUS@DÅT's oppsetning av Baikonur Kosmodrom, med Ida Marie Hundvebakke,
    Ane Marte Hundvebakke,
    Mira B Refsum,
    Aydin Karagøz og
    Christian Gjeitanger.
© christopher grøndahl