104

roman av Christopher Grøndahl

Fra anmeldelsene

- Velturnert fabel fra en dyster fremtid

  Aftenposten

- Det er en ambisiøs og hasardiøs reise å legge ut på, men resultatet er troverdig og tankevekkende

  Dagbladet

- Grøndahl har skrevet en fremtidsroman som avdekker menneskers dypere svakheter. Den er både samfunnskritisk og menneskeutfordende på samme tid ... Dette er svært lesbar science-fiction og den imponerer.

  Bokavisen

- Mennesker på flukt i universet er muligens den ytterste konsekvens av vår tids alvorlige miljøtrusler, og en absolutt realitet i fabelen 104 ... Beskrivelsene av kampen for å gi datteren en fremtid er et gripende aspekt ved 104, og alene en grunn til å lese boken.

  Vårt Land

Se alle anmeldelser

Baksidetekst

Vi fikk ingen advarsel. Flukten var improvisert. De nasjonene som hadde ressurser nok, tok vare på sine egne. Vi reiste til Jupiters måne, Europa. Men snart ville også Europa bli ødelagt av varmen. Derfor ble all energi lagt i å bygge et skip. Stort nok til den reisen som nå sto foran oss.

Vil mennesket overleve Jordens undergang? Bør mennesket overleve? I Christopher F-B Grøndahls tredje roman er menneskeheten drevet på flukt fra solsystemet, og i undergangen kjemper en mann for et verdig liv for seg og sin datter.

104 er en uvanlig roman, fortalt med nerve og poesi. En drivende fortelling som lar oss gjenoppdage verdien av det vi lett tar for gitt.

Christopher om prosjektet

- "104" er det jeg vil kalle en håpefull undergangsroman. Den handler om det skipet som forlater solsystemet med det som er igjen av menneskeheten etter at solen har begynt å svelle.

- Ben, bokens hovedperson, har en liten datter uten språk. Han forsøker så godt han kan å skape gode livsbetingelser for henne.

Utgangspunkt: Eksilet
- To ting har vært utslagsgivende for at denne boka ble til: To års opphold i Skottland. For det andre, lesningen av "En dag i Ivan Denisovitsj' liv" av Aleksandr Solženicyn. "104" begynte som en hyllest til den. Tittelen er hentet fra boka, det er nummeret på arbeidsenheten til Ivan.

Måtte utvides
- Den opprinnelige ideen var å beskrive en dag i livet til en fange ombord på det tidligere nevnte skipet. Så utviklet det seg videre: For å beskrive rammene rundt fangenes liv, ønsket forlaget at jeg skulle utvide bokas "scope". Dermed begynte en utforskningsprosess som har tatt nesten tre år. I dag består boka av tre deler, hvor den opprinnelige ideen gjenfinnes i bokas tredje og siste del "Under stålet".

Ikke science fiction
- "104" er ingen tradisjonell sci-fi-roman, i den forstand at den inneholder ingen klar advarsel om hva som kan skje hvis menneskeheten fortsetter på sin nåværende kurs. Likevel er den skrevet med en klar bekymring for hvordan det vil gå med oss dersom livsbetingelsene på vår egen klode blir ødelagt - om det nå er av oss selv eller av begivenheter vi ikke har kontroll over.

- "En dag i Ivan Denisovitsj' liv" får deg til å tygge hvert brødstykke ekstra lenge og prise deg lykkelig for at du har mat på bordet. Denne opplevelsen har vært sentral i utformingen av "104": Alt dette, som vi hver eneste dag har en stygg tendens til å ta for gitt, hva skjer når det forsvinner?

Boken kan kjøpes hos Bokkilden

104 (2006)

Roman, Aschehoug forlag 2006
Innb: ISBN 9788203190414
Pocket: ISBN 9788203193101

Av samme forfatter

Den sjette søvn (1998)
Poppel (2000)

Anmeldelser
Troverdig framtidsfabel
"Det er en ambisiøs og hasardiøs reise å legge ut på, men resultatet er troverdig og tankevekkende. [...] Det er hjelpeløst å etterlyse samfunnsrelevante romaner så lenge historier som «104» skrives og utgis. [...] Forfatterens unike kosmologi fungerer overbevisende innenfor sitt lukkede kretsløp. [...] Ut pipler det tanker som er ubehagelig å gjennomføre. Trengs vi?"
Dagbladet
Troverdig, veldreid og fascinerende
"Med skittengrå ekkoer av blant annet Orwells "1984" skaper forfatteren et vakkert, klaustrofobisk univers der kampen for selv de enkleste ting antar de strengeste dimensjoner. [...] Et særlig godt grep er vekslingen mellom to tidslinjer som dermed øker leserens uro, og de mange trådene som gradvis syr handlingen tettere sammen mot klimaks. [...] Ved siden av å gi en troverdig skildring av et samfunn i oppløsning, skaper Grøndahl også flere poetiske pusterom, og en åpen slutt gir oss muligheten til å fable videre. Grøndahl har skapt en veldreid roman som, i likhet med romskipet, er fascinerende i sin ferd."
Aftenposten
Velskrevet romreise
"Jeg hater romskip, idiotiske reiser ut i verdensrommet og slike sci-fi-vrøvlaktigheter. Denne boken handler veldig mye om romskip og reiser i verdensrommet. Og jeg digger den."
Spirit - [5]
Forløst
"En forløst spennende fortelling, utført med en kledelig eksistensiell tyngde."
Universitas
Her finner du en samleside med anmeldelser av 104

Bilder

christopher skriver på 104 104_omslag
 
© christopher grøndahl