Carl Henrik

Carl Henrik Grøndahl

f. 12.19.45 i Trondheim
Cand. philol. fra Universitetet i Oslo. Har vært teaterkritiker i Aftenposten, kulturredaktør i NRK P1 og sjef for Kulturkanalen P2.

E-post: carl.henrik.grondahl@nrk.no


Bøker

The Literary Masters of Norway

introduced by Carl Henrik Grøndahl and Nina Tjomsland
(Tanum - Norli 1978)

Jerusalems datter

- et spill om holdninger.
Skuespill
(Solum 1978)

Ormens bitt
- menneskets vilkår i Sigrid Undsets roman Olav Audunssøn.
(Aschehoug 1982)

 

Teater mot teater
(Dyade forlag 1985)

 

Avmaktens Dramatikk

Avmaktens dramatikk
- Bergensprosjektet på Den Nationale Scene 1986-1996
Mens Bergens-prosjektet gikk av stabelen på den Nationale Scene i årene 1986 til 1996, så omlag 60 urpremierer dagens lys ved teatret. Her har kulturjournalist Carl Henrik Grøndahl samlet sine erfaringer fra prosjektet. Med litteraturliste og personregister.
(Aschehoug 1996)

Musikken i det røde lyset
- En forunderlig beretning om Kringkastingsorkestret i 50 år
(NRK 1996)

Lydutgivelser

Henrik Ibsen: Peer Gynt

Hvem er Peer Gynt? En glad gutt i fillete knebukser, som skrøner om at han har ridd en reinsbukk på Besseggen og stupt ned i vannet. Typisk norsk – unnalurer, jentefut. Askeladden. En sjarmerende fæl fyr som svikter Solveig, men er god på bunnen. Ja? Tja.
Instruktør: Steinar Berthelsen. Produsent: Carl Henrik Grøndahl
(NRK Lydbokforlaget 1997)

 
Henrik Ibsen: Brand
Henrik Ibsen var rasende da han diktet Brand. Han satt i Italia, og holdt seg med en skorpion i et tomt ølglass: "Av og til ble dyret sykt; da brukte jeg å kaste et stykke bløt frukt ned til den, som den med raseri kastet seg over og utgjød sin gift i: så ble den frisk igjen."
Ibsen var rasende på nordmennene. Så skaper han en viljesterk ung opprører av en prest. Med Brand ville han lære oss å tenke stort.
Radioteatrets Brand hadde premiere i oktober 1999. Oppsetningen er produsert av Carl Henrik Grøndahl - Regi: Steinar Berthelsen - Lyd: Arne Barca - Musikk: Åsmund Feidje.
Les mer om oppsetningen på NRKs nettsider.
(NRK Lydbokforlaget 1999)

 

Tidsskrift

Gud lever, Gud dør

Den mest frodige og billedsterke fortelling om godt og ondt i vår kultur er Bibelen. Det blir kanskje tydeligere hvis vi leser den som en litt uvanlig roman, der Gud er hovedpersonen og Satans hans skygge. Hva skjer hvis vi analyserer Gud slik vi kan analysere Don Quijote, Hamlet, Kristin Lavransdatter? En slik lesning - ikke som et standpunkt, men som et grep - er det Carl Henrik Grøndahl gjør i dette Dyade. Han viser at Gud blir umenneskelig menneskelig og antyder hvorfor han måtte bli slik. Han hevder at Gud fremfor noe er menneskets måte å forstå ondskapen på.
Mer på Dyades hjemmesider
(Dyade nr. 3/99)

Mannen Peer Gynt og hans kvinner

Om Peer Gynt er det skrevet så mye at ingen har lest alt. Å gi seg ut for å si noe nytt om Henrik Ibsens dramatiske dikt er et overmodig prosjekt. Dyade håper å gi nyanser, stimulerende innfallsvinkler. Kanskje bidra til forståelsen av mor Åse - og Peers forhold til kvinner og til seg selv.
Les mer på Dyades hjemmesider
(Dyade nr. 2/97)

Rosenborg! Bak mytene

(Dyade nr. 2/92)